• Åpenhentsloven - egenerklæring

Åpenhentsloven - egenerklæring

Denne redegjørelsen om aktsomhetsvurderinger er utarbeidet av Comer AS.

Generell informasjon

Det er styret i Comer AS som er ansvarlig for at selskapet etterlever kravene i Åpenhetsloven.  Styret har utpekt personer i selskapet som har ansvaret for den praktiske gjennomføringen.  Styret skal vedta selskapets retningslinjer, og vedta selskapets årlige redegjørelse for hvordan Åpenhetsloven etterleves.

Dette dokumentet utgjør vår redegjørelse av vår aktsomhetsvurdering og publiseres på vår nettside og inngår i vår redegjørelsen om samfunnsansvar etter regnskapsloven § 3- 3 c. Redegjørelsen vil oppdateres og offentliggjøres innen den 30. juni hvert år og ellers ved vesentlige endringer i vår risikovurdering

Innledning

Åpenhetsloven har som formål å fremme virksomhetens respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.  Som for andre virksomheter, pålegger Åpenhetsloven oss å 1) gjennomføre aktsomhetsvurderinger, 2) publisere en redegjørelse for aktsomhetsvurderinger og 3) vise hvordan Comer AS sikrer at menneske- og arbeidstakerrettigheter i vår verdikjede blir ivaretatt.  Comer AS har ansvaret for å etterleve disse punktene og gjennomfører regelmessige risikovurderinger av samtlige leverandører.

Comer AS skal hvert år redegjøre for aktsomhetsvurderinger i henhold til åpenhetsloven og offentliggjøre denne. I tillegg skal selskapet regelmessig vurdere sine leverandører og bakenforliggende leverandører (sistnevnte så langt som praktisk mulig), opp mot eventuelle brudd på grunnleggende menneskerettigheter.

Selskapets organisering og virksomhetsområde

Comer AS (org.nr. 992 003 308) ble stiftet i 2007.  Selskapet er lokalisert i Kristiansand og driver innen restaurant – og utelivsvirksomhet.  Selskapet har 267 fast ansatte, hvor 141 er menn og 125 kvinner.  I de deler av året som må betegnes som «toppsesong» har selskapet også en vesentlig andel av ferievikarer og ekstrabemanning.

Interne retningslinjer

Comer AS respekterer grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i sin virksomhet og forventer at selskapets leverandører og forretningspartnere utviser samme respekt.  Comer AS skal ivareta rettighetene, helsen og sikkerheten til våre ansatte og i den grad det er mulig også ivareta de arbeidstakerne som er tilknyttet vår verdikjede. Det betyr blant annet lik lønn for likt arbeid, god integrering, likestilling mellom kjønn og et godt læringsmiljø.

Comer AS arbeider med menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i tråd med OECDs modell for aktsomhetsvurderinger.  Det er ønske om mangfold og likestilling i selskapet. I rekruttering har selskapet fokus på kjønnsbalanse og mangfold så lenge søkerne er kvalifiserte.  Det vurderes aktsomhetsvurderinger og tiltak fortløpende.

Det er opplyst om selskapets varslingskanaler, der en kan motta forespørsler om informasjon i forbindelse med selskapets etterlevelse av åpenhetsloven.

Aktsomhetsvurderingen

Organisering, metodikk og resultat

Comer AS har opparbeidet en relativt fast leverandørportefølje gjennom mange år, og har en  systematisk vurdering og oppfølging av kritiske og strategiske leverandører. Vi har gjennomført en aktsomhetsvurdering basert på viktige risikokriterier, som matsikkerhet og leveransesikkerhet. Alle leverandører er vurdert i forhold til en inndeling fra høy til lav risiko. Risikovurderinger av våre leverandører er viktig i arbeidet med å fremme respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.

Eventuelt nye leverandører klassifiseres også etter samme metodikk, med lav, middels eller høy risiko, basert på hvilken bransje de tilhører, type produkt, opprinnelsesland for leverandøren og vår kunnskap om leverandøren, samt kjennskap til bakenforliggende leverandørkjede.

Comer AS forholder seg i all hovedsak til anerkjente norske leverandører. Man er klar over at det også kan finnes risikoområder hvor uregelmessigheter kan forekomme i vår verdikjede og det pågående arbeidet med risikovurderinger og leverandørevaluering er derfor viktig.

Comer AS vil foreta fortløpende aktsomhetsvurderinger med å holde oversikt, primært over de av bedriftens leverandører som kan ha høyest risiko i vårt forretningssamarbeid.  Samtidig så vurderer Comer AS det slik at det er mest hensiktsmessig å bruke ressurser der det vil være mulig å kunne påvirke i størst mulig grad. Utvalget er begrenset til et omfang som Comer AS anser som håndterbart og følges opp minimum en gang pr. år.

Flere av våre leverandører er store virksomheter med ambisjoner og ressurser.  Dette er seriøse og godt drevne selskaper. så vi har valgt å ikke prioritere disse leverandørene i vår oppfølgingsarbeid og bruker deres aktsomhetsvurderinger som grunnlag for våre egne.

Utvalget av leverandører til oppfølging er etter vår vurdering så vidt begrenset. Vi har som metode for innhenting av data har Comer AS utformet et spørreskjema som vi mener vil gi et godt informasjonsgrunnlag for videre oppfølging. Ved å sende ut disse spørreskjemaene så kan Comer AS kontrollere om selskapene har tilfredsstillende svar og tilbakemeldinger på våre spørsmål.  Ved ikke tilfredsstillende svar vil det blir iverksatt tiltak for ytterligere avklaring.  Det kan mao. bli behov for å forsøke å påvirke i større eller mindre grad, alternativt velge annen/andre komplementær(e) leverandør(er).

Risiko knyttet til egen virksomhet og leverandørleddet er vurderes på bakgrunn av faktisk rapportering. Vi har valgt å prioritere følgende områder som vi har vurdert som mulige risikoområder:

Råvarekvalitet, matsikkerhet (behandling), energi, renhold og hygiene.

Resultatet av aktsomhetsvurderingen

Gjennom vår foreløpige leverandøroppfølging er det ikke avdekket risiko for negative konsekvenser for menneskerettigheter eller uanstendige arbeidsforhold, hverken hos leverandører eller internt.

Aktsomhetsvurderinger er en pågående prosess, og vi fortsetter å utvikle oss sammen med våre ansatte og forretningsforbindelser for å fremme menneskerettigheter og arbeidsforhold. Vi kartlegger risiko for å adressere potensielle problemområder og iverksette tiltak for å forhindre negativ påvirkning.

Det er så langt gjennomført en overordnet risikovurdering som konkluderer med at Comer AS` leverandører generelt er i en lav risikokategori.

 

Kristiansand, 30. juni 2024

 

Vi har implementert et kontaktpunkt på vår hjemmeside hvor selskaper og forbrukere kan henvende seg med spørsmål. Henvendelser blir håndtert fortløpende og besvart innen 3 uker.  Spørsmål knyttet til hvordan Comer AS arbeider med åpenhetsloven, kan du kontakte oss ved å ringe oss på tlf. 98840295/924 60006 eller sende en e-post til: post@mat-uteliv.no

Redegjørelsen for aktsomhetsvurderinger er godkjent og publisert innen 30. juni 2024.

 

_____________________________________

Geir Legreid

Styrets leder